Feedback

Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)
Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)
Mémoire
VIEW 29 | DOWNLOAD 0

Enzymatic processing of Black soldier fly fats to increase their value as food or feed ingredients

Télécharger
Desrousseaux, Bérangère ULiège
Promoteur(s) : Danthine, Sabine ULiège ; Purcaro, Giorgia ULiège
Date de soutenance : 28-sep-2020 • URL permanente : http://hdl.handle.net/2268.2/10915
Détails
Titre : Enzymatic processing of Black soldier fly fats to increase their value as food or feed ingredients
Titre traduit : [fr] Traitement enzymatique des lipides de Mouche soldat noire pour améliorer leur valeur en alimentation humaine ou animale
Auteur : Desrousseaux, Bérangère ULiège
Date de soutenance  : 28-sep-2020
Promoteur(s) : Danthine, Sabine ULiège
Purcaro, Giorgia ULiège
Membre(s) du jury : Sindic, Marianne ULiège
Blecker, Christophe ULiège
Fauconnier, Marie-Laure ULiège
Caparros Megido, Rudy ULiège
Paul, Aman 
Langue : Anglais
Nombre de pages : 103
Mots-clés : [en] Black soldier fly
[en] Enzymatic hydrolysis
[en] Lipids
[en] Lipids fractionation
Discipline(s) : Ingénierie, informatique & technologie > Ingénierie chimique
Sciences du vivant > Biotechnologie
Sciences du vivant > Productions animales & zootechnie
Physique, chimie, mathématiques & sciences de la terre > Chimie
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Diplôme : Master en bioingénieur : chimie et bioindustries, à finalité spécialisée
Faculté : Mémoires de la Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)

Résumé

[en] Due to the incoming expected shortages of animal and vegetal proteins, sustainable alternative sources of protein focus the interest of industrial companies.
Among the different possible sources, insect protein is one of the most promising and first productions at industrial scale have already started during the last years.
1900 insect species are eaten in the world, but two of them are particularly studied and being commercialized in Europe: Tenebrio molitor and Hermetia illucens L. (Black Soldier Fly).
Whatever the specie, to be cost-competitive and to produce an affordable protein, this emerging industry must valorize as well as possible all the co-products of this production and especially the lipid part.

This study is part of this perspective and aims to define how a partial enzymatic hydrolysis of the fat extracted after the harvesting of larvae of black soldier flies, could, by modification of the ratio of fatty acids, mono-, di- and triglycerides increase its commercial value especially in the field of the food and feed industries.
Different commercial lipases were studied and, thanks to an experimental design, some of the key parameters (time of reaction, concentration of enzyme and temperature) were optimized for the two most efficient ones.


Fichier(s)

Document(s)

File
Access Master-thesis-Bérangère-Desrousseaux.pdf
Description: -
Taille: 3.5 MB
Format: Adobe PDF

Auteur

  • Desrousseaux, Bérangère ULiège Université de Liège > Gembloux Agro-Bio Tech

Promoteur(s)

Membre(s) du jury

  • Nombre total de vues 29
  • Nombre total de téléchargements 0










Tous les documents disponibles sur MatheO sont protégés par le droit d'auteur et soumis aux règles habituelles de bon usage.
L'Université de Liège ne garantit pas la qualité scientifique de ces travaux d'étudiants ni l'exactitude de l'ensemble des informations qu'ils contiennent.