Feedback

Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)
Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)
MASTER THESIS
VIEW 27 | DOWNLOAD 3

Intérêts de la supplémentation en Omégas-3 à longue chaîne chez le cheval

Download
Dauby, Julien ULiège
Promotor(s) : Beckers, Yves ULiège ; Serteyn, Didier ULiège
Date of defense : 25-Aug-2022 • Permalink : http://hdl.handle.net/2268.2/15588
Details
Title : Intérêts de la supplémentation en Omégas-3 à longue chaîne chez le cheval
Translated title : [en] Benefits of long chain Omega-3 supplementation in horses
Author : Dauby, Julien ULiège
Date of defense  : 25-Aug-2022
Advisor(s) : Beckers, Yves ULiège
Serteyn, Didier ULiège
Committee's member(s) : Massart, Sébastien ULiège
Bindelle, Jérôme ULiège
Lejeune, Jean-Philippe ULiège
Ceusters, Justine ULiège
Language : French
Number of pages : 52
Keywords : [fr] chevaux
[fr] source d’ω-3
[fr] sarcopénie
[fr] acide
[fr] acide eicosapentaénoïque
[fr] acide docosahexaénoïque
[fr] acides gras érythrocytaires
[fr] respiration mitochondriale
[fr] oxygraphie
[en] horses
[en] ω-3 sources
[en] sarcopenia
[en] eicosapentaenoique acid
[en] docosahexaenoic acid
[en] erythrocyte fatty acids
[en] mitochondrial respiration
[en] oxygraphy
Discipline(s) : Life sciences > Animal production & animal husbandry
Life sciences > Agriculture & agronomy
Life sciences > Veterinary medicine & animal health
Life sciences > Zoology
Research unit : Centre Européen du Cheval Mont-le-Soie
Centre de l'Oxygène, Recherche et Développement (CORD)
Target public : Researchers
Professionals of domain
Student
Other
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Degree: Master en bioingénieur : sciences agronomiques, à finalité spécialisée
Faculty: Master thesis of the Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)

Abstract

[fr] Dans le cadre de l’utilisation de dérivés de poisson comme source en ω-3 dans différentes complémentations alimentaires pour chevaux, dans un souci de durabilité et un contexte d’épuisement de cette ressource, des alternatives se doivent d’être trouvées. Des algues et/ou des plantes semblent bien envisageables comme sources d’ω-3 tel que l’acide eicosapentaénoïque (EPA) et l’acide docosahexaénoïque (DHA). Pour vérifier cela, cette étude a comparé l’influence d’un complément à base d’algues riches en EPA et DHA et d’un complément à base d’Ahiflower riche en acide stéaridonique, un précurseur d’EPA et DHA avec celle d’un complément à base de poisson. C’est le profil en acides gras érythrocytaires qui a été mesuré durant 42 jours pour démontrer les intérêts des sources alternatives par comparaison. Il s’est avéré que ces deux sources alternatives d’acides gras poly-insaturés ω-3 ont augmenté significativement les concentrations en EPA et DHA érythrocytaires des chevaux. Elles semblent donc être des alternatives plausibles à l’huile de poisson dans les compléments alimentaires pour chevaux.
Une seconde partie de cette étude a également pour but d’investiguer les éventuels impacts de l’apport en EPA et DHA sur la respiration mitochondriale du cheval atteint de sarcopénie, une maladie caractérisée par une perte importante de masse et de force musculaires et liée à des dysfonctionnements mitochondriaux. Pour ce faire, une mesure par oxygraphie haute résolution de la respiration mitochondriale de chevaux sains et cliniquement sarcopéniques avant et après 54 jours de complémentation en acides gras poly-insaturés ω-3 a été réalisée. Elle a révélé une tendance à l’amélioration de la fonction mitochondriale du cheval sain mais, contrairement à notre hypothèse, une diminution de celle-ci chez le cheval sarcopénique.

[en] In the context of the use of fish derivatives as a source of ω-3 in various horse supplements and in a concern for sustainability and a context of depletion of this resource, alternatives must be found. Some algae and/or plants seem to be possible sources of ω-3 such as eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). To verify this, this study compared the influence of an algae-based supplement rich in EPA and DHA and an Ahiflower-based supplement rich in stearidonic acid, a precursor of EPA and DHA, with that of a fish-based supplement. The erythrocyte fatty acid profile was measured for 42 days for demonstrating their usefulness. It was found that these two alternative sources of ω-3 polyunsaturated fatty acids significantly increased the erythrocyte EPA and DHA concentrations in horses. They therefore appear to be plausible alternatives to fish oil in horse supplements.
A second part of this study also aims to investigate the possible impacts of EPA and DHA intake on mitochondrial respiration in horses suffering from sarcopenia, a disease characterised by a significant loss of muscle mass and strength and linked to mitochondrial dysfunctions. To this end, a high-resolution oxygraphy measurement of mitochondrial respiration in healthy and clinically sarcopenic horses before and after 54 days of ω-3 polyunsaturated fatty acid supplementation was performed. It revealed a trend towards improved mitochondrial function in healthy horses but, contrary to our hypothesis, a decrease in sarcopenic horses.


File(s)

Document(s)

File
Access TFE_DaubyJulien_s172763.pdf
Description:
Size: 1.31 MB
Format: Adobe PDF

Author

  • Dauby, Julien ULiège Université de Liège > Gembloux Agro-Bio Tech

Promotor(s)

Committee's member(s)

  • Massart, Sébastien ULiège Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Gestion durable des bio-agresseurs
    ORBi View his publications on ORBi
  • Bindelle, Jérôme ULiège Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Ingénierie des productions animales et nutrition
    ORBi View his publications on ORBi
  • Lejeune, Jean-Philippe ULiège Université de Liège - ULiège > Département d'Ens. et de Clinique des Equidés (DCE) > Chirurgie des équidés
    ORBi View his publications on ORBi
  • Ceusters, Justine ULiège Université de Liège - ULiège > Département d'Ens. et de Clinique des Equidés (DCE) > Chirurgie des équidés
    ORBi View his publications on ORBi
  • Total number of views 27
  • Total number of downloads 3










All documents available on MatheO are protected by copyright and subject to the usual rules for fair use.
The University of Liège does not guarantee the scientific quality of these students' works or the accuracy of all the information they contain.