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Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)
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Mémoire
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Validation of a predictive model of the forage potential of Kernza® (Thinopyrum intermedium) and evaluation of the effects of its association with different legumes

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Guillaume, Antonin ULiège
Promoteur(s) : Dumont, Benjamin ULiège
Date de soutenance : 26-aoû-2022 • URL permanente : http://hdl.handle.net/2268.2/15967
Détails
Titre : Validation of a predictive model of the forage potential of Kernza® (Thinopyrum intermedium) and evaluation of the effects of its association with different legumes
Titre traduit : [fr] Validation d'un modèle prédictif du potentiel fourrager de Kernza® (Thinopyrum intermedium) et évaluation des effets de son association avec différentes légumineuses.
Auteur : Guillaume, Antonin ULiège
Date de soutenance  : 26-aoû-2022
Promoteur(s) : Dumont, Benjamin ULiège
Membre(s) du jury : Massart, Sébastien ULiège
Fagnant, Laura ULiège
Beckers, Yves ULiège
Bindelle, Jérôme ULiège
Decruyenaere, Virginie 
Duchene, Olivier 
Langue : Anglais
Nombre de pages : 49
Mots-clés : [en] Kernza® - legumes – intercrop – forage quality – NIRS – feed value
Discipline(s) : Sciences du vivant > Agriculture & agronomie
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Diplôme : Master en bioingénieur : sciences agronomiques, à finalité spécialisée
Faculté : Mémoires de la Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)

Résumé

[en] Kernza® is a perennial grain crop derived from intermediate wheatgrass (Thinopyrum
intermedium (Host) Barkworth & Dewey) that offers many advantages over annual grain
crops. In addition to its potential dual use for forage and grain production, it offers many
ecosystem services. The integration of legume intercrops with the Kernza crop enhances these
environmentally beneficial aspects. On the other hand, the beneficial effects of intercropping
on Kernza yields have been demonstrated by several studies, especially due to the symbiotic
relationship of legumes with Rhizobium spp. that allows the fixation of atmospheric N2.
The analysis of the nutritional value of forages is essential to obtain optimal performance in
animal production. Near infrared spectrometry offers a faster and less expensive prediction
potential than reference methods. Two models of chemical composition prediction were
compared, both of which offered acceptable predictions. These models were then used to
predict the forage potential of intercrops of Kernza and 3 different legumes. Biomass yields
were significantly higher in the monoculture microplots. The 3 legumes tested produced
significantly different yields. Overall forage yields were highest for alfalfa and red clover.
White clover had the highest forage potential values.


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Document(s)

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Access TFE_GUILLAUME_Antonin.pdf
Description:
Taille: 793.06 kB
Format: Adobe PDF

Auteur

  • Guillaume, Antonin ULiège Université de Liège > Gembloux Agro-Bio Tech

Promoteur(s)

Membre(s) du jury

  • Massart, Sébastien ULiège Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Gestion durable des bio-agresseurs
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  • Fagnant, Laura ULiège Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Plant Sciences
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  • Beckers, Yves ULiège Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Ingénierie des productions animales et nutrition
    ORBi Voir ses publications sur ORBi
  • Bindelle, Jérôme ULiège Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Ingénierie des productions animales et nutrition
    ORBi Voir ses publications sur ORBi
  • Decruyenaere, Virginie
  • Duchene, Olivier
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