Jardins urbains, perte ou pérennité : les facteurs du succès. Le cas des potagers collectifs bruxellois
Bertoncello, Ines
Promotor(s) : Jijakli, Haissam ; De Clerck, Caroline
Date of defense : 24-Jan-2023 • Permalink : http://hdl.handle.net/2268.2/16780
Details
Title : | Jardins urbains, perte ou pérennité : les facteurs du succès. Le cas des potagers collectifs bruxellois |
Translated title : | [fr] Urban gardens : what make them last ? Study case of brussels common gardens. |
Author : | Bertoncello, Ines |
Date of defense : | 24-Jan-2023 |
Advisor(s) : | Jijakli, Haissam
De Clerck, Caroline |
Committee's member(s) : | Mahy, Grégory
Maréchal, Kevin Vereecken, Nicolas |
Language : | French |
Number of pages : | 70 |
Keywords : | [fr] Agriculture urbaine [fr] Potagers participatifs [fr] Jardins collectifs [fr] Communs [fr] Biens communs [fr] Urbanisme [fr] Ecologie urbaine |
Discipline(s) : | Social & behavioral sciences, psychology > Sociology & social sciences Social & behavioral sciences, psychology > Human geography & demography Life sciences > Agriculture & agronomy Life sciences > Environmental sciences & ecology Social & behavioral sciences, psychology > Multidisciplinary, general & others |
Research unit : | Centre de Recherche en Agriculture urbaine - ULiège, Faculté de Gembloux Agro-Bio Tech |
Target public : | Researchers Professionals of domain Student General public |
Institution(s) : | Université de Liège, Liège, Belgique |
Degree: | Master en agroécologie, à finalité spécialisée |
Faculty: | Master thesis of the Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT) |
Abstract
[fr] Le jardinage collectif a le vent en poupe à Bruxelles. La capitale et ses communes comptent plus de 392 sites dont les listes d'attente ne cessent de s'allonger.
Ces pratiques de production alimentaire en collectif par des urbains témoigne d'attentes et d'aspirations grandissantes au sein de la population urbaine notamment de contact retrouvé avec la nature, de mode de vie plus durables, de vie de quartier réveillée : de façon générale ils aspirent à ramener du sens à la vie en ville.
Mais la gestion de communs pose de nombreux défis, d'autant plus dans le contexte ultra-compétitif de la ville qui ne laisse que peu de chances à ce genre de tiers-lieu. Comment alors ces collectifs font-ils pour survivre ?
[en] Common gardening practices are booming in Brussels. There are more than 392 gardens in municipalities of the Capital Region and their waiting list are endlessly growing.
These collective practices of food production by urban citizens tells a lot about growing needs and interests within the urban population, specifically in regard to a new relationship with nature, more sustainable lifestyles and strengthened neighbourhood life. In a general way, they aspire to a more meaningful urban life.
But, managing commons goes with a lot of challenges, all the more in the extremely competitive urban context, wherein third-places have but little odds to survive.
So, which strategies these collectives are setting up in order to last longer ?
File(s)
Document(s)
Description:
Size: 3.28 MB
Format: Adobe PDF
Annexe(s)
Description:
Size: 629.17 kB
Format: Adobe PDF
Description:
Size: 659.56 kB
Format: Adobe PDF
Cite this master thesis
The University of Liège does not guarantee the scientific quality of these students' works or the accuracy of all the information they contain.