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Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)
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Mémoire

Yeast Propagation: Initializing a working yeast-plant starting from commercially available strains

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Bayar, Sahin ULiège
Promoteur(s) : landaud, Sophie
Date de soutenance : 27-jui-2025 • URL permanente : http://hdl.handle.net/2268.2/23335
Détails
Titre : Yeast Propagation: Initializing a working yeast-plant starting from commercially available strains
Titre traduit : [fr] Propagation de levures : Initialisation d'une levure de culture fonctionnelle à partir de souches disponibles dans le commerce
Auteur : Bayar, Sahin ULiège
Date de soutenance  : 27-jui-2025
Promoteur(s) : landaud, Sophie 
Membre(s) du jury : Genva, Manon ULiège
Van Damme, Arnout 
Candaele, Jasper 
Langue : Anglais
Nombre de pages : 52
Mots-clés : [en] yeast
[en] propagation
[en] brewing
[en] process optimisation
[en] media optimisation
[en] LCA
[en] life cycle assessment
Discipline(s) : Ingénierie, informatique & technologie > Multidisciplinaire, généralités & autres
Commentaire : This thesis explores scalable and cost-effective yeast propagation strategies suitable for brewery operations. Gradual wort feeding was found to enhance biomass yield, cell viability, and fermentation performance, especially in moderately high-gravity worts (14–18 °P). Propagated yeast achieved pitching rates comparable to commercial options, offering significant cost savings and reliable performance. The findings support in-house propagation as a practical alternative to commercial yeast, with potential for further optimization in sensory quality and environmental impact.
Centre(s) de recherche : BeerSelect Evergem
Intitulé du projet de recherche : Yeast Propagation: Initializing a working yeast-plant starting from commercially available strains
Public cible : Chercheurs
Professionnels du domaine
Etudiants
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Diplôme : Master en bioingénieur : chimie et bioindustries, à finalité spécialisée
Faculté : Mémoires de la Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)

Résumé

[en] This thesis explores scalable and cost-effective yeast propagation strategies suitable for brewery operations. Gradual wort feeding was found to enhance biomass yield, cell viability, and fermentation performance, especially in moderately high-gravity worts (14–18 °P). Propagated yeast achieved pitching rates comparable to commercial options, offering significant cost savings and reliable performance. The findings support in-house propagation as a practical alternative to commercial yeast, with potential for further optimization in sensory quality and environmental impact.


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Document(s)

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Access Main MSc Thesis - Sahin Bayar Final 10062025-1-63.pdf
Description:
Taille: 2.22 MB
Format: Adobe PDF

Annexe(s)

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Access Annex MSc Thesis - Sahin Bayar Final 10062025-64-90.pdf
Description:
Taille: 1.87 MB
Format: Adobe PDF

Auteur

  • Bayar, Sahin ULiège Université de Liège > Gembloux Agro-Bio Tech

Promoteur(s)

Membre(s) du jury

  • Genva, Manon ULiège Université de Liège - ULiège > Département GxABT > CSFES
    ORBi Voir ses publications sur ORBi
  • Van Damme, Arnout BeerSelect > Quality / R&D Manager
  • Candaele, Jasper BeerSelect > Product Engineer








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