Feedback

Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)
Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)
MASTER THESIS

Optimisation des propriétés adjuvantes de biostimulants à base d'extraits de plante par l'ajout de co-formulants.

Download
Thomas, Lucie ULiège
Promotor(s) : Genva, Manon ULiège ; Félix, Clara
Date of defense : 4-Sep-2025 • Permalink : http://hdl.handle.net/2268.2/24064
Details
Title : Optimisation des propriétés adjuvantes de biostimulants à base d'extraits de plante par l'ajout de co-formulants.
Author : Thomas, Lucie ULiège
Date of defense  : 4-Sep-2025
Advisor(s) : Genva, Manon ULiège
Félix, Clara 
Committee's member(s) : Richel, Aurore ULiège
Jacques, Philippe ULiège
Malumba Kamba, Paul ULiège
Delaplace, Pierre ULiège
Language : French
Keywords : [fr] Co-formulants
[fr] Biostimulants
[fr] Tensioactifs
[fr] Angle de contact
[fr] Humectants
[fr] Blé
Discipline(s) : Life sciences > Agriculture & agronomy
Physical, chemical, mathematical & earth Sciences > Chemistry
Engineering, computing & technology > Multidisciplinary, general & others
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Degree: Master en bioingénieur : chimie et bioindustries, à finalité spécialisée
Faculty: Master thesis of the Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)

Abstract

[fr] Les biostimulants, alternative aux intrants chimiques conventionnels, semblent une
solution prometteuse afin de contribuer à la sécurité alimentaire en dépit du
changement climatique. Stimulant les processus physiologiques et améliorant la
résilience des plantes aux stress, l’efficacité des biostimulants dépend toutefois
fortement de leur formulation. Ce mémoire s’intéresse à l’amélioration des propriétés
adjuvantes d'un biostimulant, par l’ajout de co-formulants.


File(s)

Document(s)

File
Access TFE_s195964_Lucie Thomas.pdf
Description:
Size: 3.98 MB
Format: Adobe PDF

Annexe(s)

File
Access Annexes TFE_ s1959648 Lucie Thomas.pdf
Description:
Size: 777.13 kB
Format: Adobe PDF

Author

  • Thomas, Lucie ULiège Université de Liège > Gembloux Agro-Bio Tech

Promotor(s)

Committee's member(s)









All documents available on MatheO are protected by copyright and subject to the usual rules for fair use.
The University of Liège does not guarantee the scientific quality of these students' works or the accuracy of all the information they contain.