Principales causes de mortalité des agneaux en élevage ovin en Wallonie : étude de cas entre 2017 et 2019
Decalf, Théo
Promotor(s) : Jauniaux, Thierry
Date of defense : 27-Jun-2019 • Permalink : http://hdl.handle.net/2268.2/7123
Details
Title : | Principales causes de mortalité des agneaux en élevage ovin en Wallonie : étude de cas entre 2017 et 2019 |
Translated title : | [en] Main causes of lamb mortality in ovine breeding in Wallonia: case study between 2017 and 2019. |
Author : | Decalf, Théo |
Date of defense : | 27-Jun-2019 |
Advisor(s) : | Jauniaux, Thierry |
Committee's member(s) : | Gabriel, Annick
Grobet, Luc Vandenput, Sandrina Dourcy, Mickael Dubois, Axel |
Language : | French |
Number of pages : | 35 |
Keywords : | [fr] agneau [fr] mortalité [fr] wallonie [fr] belgique [fr] mouton [fr] pathologie [fr] autopsie [fr] facteurs de risque [en] lamb [en] mortality [en] wallonia [en] belgium [en] sheep [en] autopsy [en] risk factors |
Discipline(s) : | Life sciences > Veterinary medicine & animal health |
Institution(s) : | Université de Liège, Liège, Belgique |
Degree: | Master en médecine vétérinaire |
Faculty: | Master thesis of the Faculté de Médecine Vétérinaire |
Abstract
[fr] Les causes de mortalité des agneaux en Wallonie sont multiples et souvent multifactorielles. Elles sont un domaine d’étude intéressant pour le vétérinaire afin de l’aider à établir efficacement son diagnostic mais également pour lui permettre d’aider l’éleveur dans un contexte global de gestion de troupeau.
Dans un premier temps, ce travail définira les périodes à risques, les pathologies principales et les facteurs de risque de mortalité chez l’agneau. Les pathologies seront réparties en deux catégories : cause infectieuse ou cause non-infectieuse. Un modèle de classification des pathologies par signe clinique d’appel sera également proposé.
L’étude de cas de 98 agneaux autopsiés se trouvera en seconde partie de ce travail. L’analyse de cohorte permettra de comprendre le profil de « l’agneau retrouvé mort » et ce modèle mettra en avant des pathologies majeures comme la parasitose gastro-intestinale et le complexe malnutrition-cachexie-hypoprotéinémie.
La fin de ce travail sera consacrée à une discussion sur les pistes envisageables sur le terrain pour permettre une réduction des taux de mortalité en élevage ovin en Wallonie.
[en] The causes of mortality of lambs in Wallonia are numerous and often multifactorial. They are an interesting field of study for the veterinarian in order to help him to establish his diagnosis effectively but also to enable him to help the breeder in a global context of herd management.
Initially, this work will define the periods at risk, the main pathologies and the risk factors of lamb mortality. Pathologies will be divided into two categories: infectious cause or non-infectious cause. A model for the classification of pathologies by clinical sign will also be proposed.
The case study of 98 autopsied lambs will be found in the second part of this work. The cohort analysis will help to understand the profile of the “found dead lamb” and this model will highlight major pathologies such as gastro-intestinal parasitosis and the malnutrition-cachexia-hypoproteinemia complex.
The end of this work will be devoted to a discussion on possible tracks to allow a reduction of mortality rates in sheep breeding in Wallonia.
File(s)
Document(s)
Description: -
Size: 793.9 kB
Format: Adobe PDF
Description: -
Size: 56.45 kB
Format: Adobe PDF
Cite this master thesis
The University of Liège does not guarantee the scientific quality of these students' works or the accuracy of all the information they contain.