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HEC-Ecole de gestion de l'Université de Liège
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L'impact de la crise du Covid-19 sur le nombre de faillites dans le secteur Horeca en Belgique

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Lomonte, Alessandra ULiège
Promoteur(s) : Riffon, Véronique ULiège
Date de soutenance : 27-jui-2022/29-jui-2022 • URL permanente : http://hdl.handle.net/2268.2/14347
Détails
Titre : L'impact de la crise du Covid-19 sur le nombre de faillites dans le secteur Horeca en Belgique
Titre traduit : [fr] L'impact de la crise du Covid-19 sur le nombre de faillites dans le secteur HORECA en Belgique
Auteur : Lomonte, Alessandra ULiège
Date de soutenance  : 27-jui-2022/29-jui-2022
Promoteur(s) : Riffon, Véronique ULiège
Membre(s) du jury : Stas de Richelle, Laurent ULiège
Langue : Français
Nombre de pages : 48
Mots-clés : [en] Covid-19 crisis
[en] Bankruptcy
[en] HORECA sector
[en] Belgium
Discipline(s) : Sciences économiques & de gestion > Comptabilité & audit
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Diplôme : Master en sciences de gestion, à finalité spécialisée en Financial Analysis and Audit
Faculté : Mémoires de la HEC-Ecole de gestion de l'Université de Liège

Résumé

[en] For more than two years, the word “Covid-19” has entered our lives. Due to the pandemic caused by the virus, the Belgian companies’ functioning has been disrupted, especially the HORECA sector’s ones, which have suffered long periods of forced closure. Indeed, to counter the spread of the virus, the Belgian government had to act and take measures that have disrupted the country’s economic life.
Through a literature review on the HORECA sector, the failing firm and the governmental measures due to the health crisis, we try to understand the process of the failing firm, more precisely the concept of bankruptcy, and analyze the governmental measures and the influence they can have on bankruptcies in the HORECA sector. Although aid has been provided to Belgian companies as a support, we believe that the health crisis has a negative impact on the number of bankruptcies in the HORECA sector. Indeed, we believe that it results in an increase in the number of bankruptcies. To confirm this hypothesis, an analysis of statistical data on the number of bankruptcies in the HORECA sector will be conducted.
Against all odds, although the Belgian companies’ life in the HORECA sector has been disrupted by the health situation, it seems that the aid provided by the various governments has paid off since, in the short term at least, we observe a decrease in the number of bankruptcies in the HORECA sector in Belgium over the period from 2019 up to now.


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Taille: 1.69 MB
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Auteur

  • Lomonte, Alessandra ULiège Université de Liège > Master sc. gest., à fin.

Promoteur(s)

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