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Study of the impact of salinity and diet (Gills and serum) of Chelon Labrosus

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Demierbe-Adam, Aude ULiège
Promoteur(s) : Rougeot, Carole ULiège ; ROBAINA ROBAINA, Lidia Ester
Date de soutenance : 29-jui-2023 • URL permanente : http://hdl.handle.net/2268.2/17094
Détails
Titre : Study of the impact of salinity and diet (Gills and serum) of Chelon Labrosus
Titre traduit : [fr] Etude de l'impact de la salinité et du régime alimentaire (branchies et sérum) du Chelon labrosus
Auteur : Demierbe-Adam, Aude ULiège
Date de soutenance  : 29-jui-2023
Promoteur(s) : Rougeot, Carole ULiège
ROBAINA ROBAINA, Lidia Ester 
Membre(s) du jury : Parmentier, Eric ULiège
Ovidio, Michaël ULiège
Alvera Azcarate, Aida ULiège
Langue : Anglais
Nombre de pages : 74
Mots-clés : [en] teleosts
[en] Chelon labrosus
[en] Gills
[en] Ionocytes
[en] Bacteriolytic activity
Discipline(s) : Sciences du vivant > Sciences aquatiques & océanologie
Public cible : Chercheurs
Etudiants
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Diplôme : Master en océanographie, à finalité approfondie
Faculté : Mémoires de la Faculté des Sciences

Résumé

[en] Objective: This study describes changes in the gill and serum bacteriolytic activity of farmed Chelon labrosus as a function of different salinities and diets. The aim of this study is to understand the combined effects of salinity and feed analysis to improve the s ustainability and profitability of aquaculture of this species.

Methodology: 180 Chelon labrosus were subjected to three different salinit ies ( 16 ppt, 35 ppt and 46 ppt )), as well as to two types of feed : a conventional diet with fish oil and a diet based on linseed oil. Histological analyses were carried out on the gills (structure, presence of ionocytes, presence of blood, presence of aneurysms). Bacteriolytic activity was also measured to determine their ability to defend themselves against bacteria.

Conclusion: Histological analysis of the gills showed that there was no significant difference between the different parameters studied . This could mean that the two parameters studied were not stressful, or that the stresses generated were not strong enough to cause a change. Bacteriolytic activity also did not differ as a function of salinity and feeding.


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Document(s)

File
Access Demierbe-Adam_Aude_Memoire_Oceanographie.pdf
Description:
Taille: 2.83 MB
Format: Adobe PDF

Auteur

  • Demierbe-Adam, Aude ULiège Université de Liège > Master en océanogra., à fin.

Promoteur(s)

Membre(s) du jury

  • Parmentier, Eric ULiège Université de Liège - ULiège > Département de Biologie, Ecologie et Evolution > Morphologie fonctionnelle et évolutive
    ORBi Voir ses publications sur ORBi
  • Ovidio, Michaël ULiège Université de Liège - ULiège > Département de Biologie, Ecologie et Evolution > Gestion des ressources aquatiques et aquaculture
    ORBi Voir ses publications sur ORBi
  • Alvera Azcarate, Aida ULiège Université de Liège - ULiège > Département d'astrophys., géophysique et océanographie (AGO) > GeoHydrodynamics and Environment Research (GHER)
    ORBi Voir ses publications sur ORBi
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