Feedback

HEC-Ecole de gestion de l'Université de Liège
HEC-Ecole de gestion de l'Université de Liège
Mémoire
VIEW 30 | DOWNLOAD 4

Analyse des mécanismes de collaboration appliqués à la distribution alimentaire du secteur bio

Télécharger
van de Stolpe, Robin ULiège
Promoteur(s) : Paquay, Célia ULiège
Date de soutenance : 4-sep-2023/8-sep-2023 • URL permanente : http://hdl.handle.net/2268.2/18791
Détails
Titre : Analyse des mécanismes de collaboration appliqués à la distribution alimentaire du secteur bio
Auteur : van de Stolpe, Robin ULiège
Date de soutenance  : 4-sep-2023/8-sep-2023
Promoteur(s) : Paquay, Célia ULiège
Membre(s) du jury : Lanzi, Florence ULiège
Langue : Français
Nombre de pages : 100
Discipline(s) : Sciences économiques & de gestion > Production, distribution & gestion de la chaîne logistique
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Diplôme : Master en sciences de gestion, à finalité spécialisée en global supply chain management
Faculté : Mémoires de la HEC-Ecole de gestion de l'Université de Liège

Résumé

[en] Over the past twenty years, the specialized organic food sector has gained in popularity thanks to the entry of organic products into supermarkets. However, the emergence of this new competition could ultimately become a threat for the current players in the sector.

The aim of this thesis is twofold. The first is to determine whether organic retailers really need to come together, and if so, why. The second objective is to analyse how they could join their forces, and to determine the impact this could have on their performance and on the sustainability of the sector.

Based on a literature review and interviews with players in the organic sector, my thesis describes the characteristics and the current management of the supply chain in this sector, as well as the impact of collaboration mechanisms on their performance and on their competitiveness.

My research on collaborations and integrations in large retail companies led me to a particularly interesting model which is the one used by Intermarché and Les Mousquetaires. Based on an in-depth study of this model, on an interview with one of its members and on the opinions of actors in the sector, I was able to analyse its potential adaptation to the organic sector, and to define the challenges and opportunities linked to its realization.


Fichier(s)

Document(s)

File
Access ANALYSE DES MECANISMES DE COLLABORATION APPLIQUES A LA DISTRIBUTION ALIMENTAIRE DU SECTEUR BIO.pdf
Description:
Taille: 3.82 MB
Format: Adobe PDF

Auteur

  • van de Stolpe, Robin ULiège Université de Liège > Master sc. gest., à fin.

Promoteur(s)

Membre(s) du jury

  • Nombre total de vues 30
  • Nombre total de téléchargements 4










Tous les documents disponibles sur MatheO sont protégés par le droit d'auteur et soumis aux règles habituelles de bon usage.
L'Université de Liège ne garantit pas la qualité scientifique de ces travaux d'étudiants ni l'exactitude de l'ensemble des informations qu'ils contiennent.