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Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)
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Mémoire
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Conception d'une barre de céréales capable de réduire le stress

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Buffin-Large, Bérénice ULiège
Promoteur(s) : Goffin, Dorothée ULiège ; Léonard, Pascal ULiège
Date de soutenance : 26-aoû-2024 • URL permanente : http://hdl.handle.net/2268.2/21269
Détails
Titre : Conception d'une barre de céréales capable de réduire le stress
Titre traduit : [fr] Travail de fin d'études MICA - Conception d'une barre de céréales capable de réduire le stress
Auteur : Buffin-Large, Bérénice ULiège
Date de soutenance  : 26-aoû-2024
Promoteur(s) : Goffin, Dorothée ULiège
Léonard, Pascal ULiège
Membre(s) du jury : Scippo, Marie-Louise ULiège
El Hour, Mehdi 
Belleflamme, Christel ULiège
Langue : Français
Nombre de pages : 184
Mots-clés : [fr] Barre de céréales - Innovation - Texture - Soutien - Packaging - Etudiants - Collation - Tzen
Discipline(s) : Sciences du vivant > Sciences des denrées alimentaires
Centre(s) de recherche : Smart Gastronomy Lab (Gembloux) + Haute Ecole Charlemagne (Gembloux)
Intitulé du projet de recherche : Travail de fin d'études en master en Management de l'Innovation et Conception des Aliments
Public cible : Professionnels du domaine
Etudiants
Grand public
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Diplôme : Master en management de l'innovation et de la conception des aliments, à finalité spécialisée
Faculté : Mémoires de la Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)

Résumé

[en] This creation was conceived in response to the situation of students. Too often neglected, this
population is in constant need of support without necessarily receiving answers from healthcare
professionals or social workers.
The goal is for the food industry to contribute its part and help support students by providing comfort
and a solution during stressful periods.
Initially, the aim was to conduct a market study to determine if this product has a place in the market.
For this, various surveys were conducted, and the result was clear: the product is liked. After that, the
practical phase began with the development of the formulation and various trials to achieve the ideal
cereal bar. The role of the food industry is also to ensure a nutritionally healthy snack, which is why
strong dark chocolate was used, and ingredients containing a significant amount of magnesium were
selected.
Next, various tests were conducted to ensure the safety and satisfaction of the product, such as water
activity tests and texture analyses.
To finalize the product, the packaging was created and designed to meet the needs of students from
the outset. Indeed, it provides support as it contains a motivating message and is designed to be both
calming and fun.
In conclusion, this work is based on the complete creation of an innovative product capable of
reducing stress. It includes aspects of formulation, marketing, and packaging


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Document(s)

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Access TFE_Final.pdf
Description:
Taille: 5.6 MB
Format: Adobe PDF

Auteur

  • Buffin-Large, Bérénice ULiège Université de Liège > Master management innov. & concep. des alim. , à fin. spec.

Promoteur(s)

Membre(s) du jury

  • Scippo, Marie-Louise ULiège Université de Liège - ULiège > Département de sciences des denrées alimentaires (DDA) > Analyse des denrées alimentaires
    ORBi Voir ses publications sur ORBi
  • El Hour, Mehdi Haute Ecole Charlemagne
  • Belleflamme, Christel ULiège Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Département GxABT
    ORBi Voir ses publications sur ORBi
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