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Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)
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MASTER THESIS
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The potential of hazelnut trees (Corylus avellana L.) in an agroforestry context in Belgium and The Netherlands

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Jeanmart, Sophie ULiège
Promotor(s) : Garré, Sarah ULiège
Date of defense : 12-Jan-2021 • Permalink : http://hdl.handle.net/2268.2/11111
Details
Title : The potential of hazelnut trees (Corylus avellana L.) in an agroforestry context in Belgium and The Netherlands
Author : Jeanmart, Sophie ULiège
Date of defense  : 12-Jan-2021
Advisor(s) : Garré, Sarah ULiège
Committee's member(s) : Monty, Arnaud ULiège
Claessens, Hugues ULiège
Dumont, Benjamin ULiège
Reubens, Bert 
Bracke, Jolien 
Language : English
Number of pages : 66
Keywords : [en] hazelnut
[en] agroforestry
[en] economic viability
[en] free-range chicken
[en] productivity
Discipline(s) : Life sciences > Agriculture & agronomy
Research unit : Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food (ILVO)
Target public : Researchers
Professionals of domain
Student
General public
Other
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Degree: Master en bioingénieur : gestion des forêts et des espaces naturels, à finalité spécialisée
Faculty: Master thesis of the Gembloux Agro-Bio Tech (GxABT)

Abstract

[en] There is a growing interest in planting hazel trees in an agroforestry context in Belgium and The Netherlands. However, commercial hazelnut cultivation and research in these areas remain rare. Therefore, a hazelnut trial has been implemented by ILVO (Flanders, Belgium) to assess and compare productivity of eight different varieties of hazelnut, along with interactions due to mixed cropping systems, as well as on nut quality and taste. Marketing and economic opportunities and difficulties have been looked into by taking semi-structured interviews. The present study analyzed the productivity through the total weight of hazelnut fallen per tree and by relating it to the variety and the intensity of chicken pressure on the field. The results showed that in 2020, the ‘Kentish Cob’ variety had the highest production per tree. The statistical model also showed the positive impact of the presence of chicken on the field on the production and on regulating the damages caused by the hazelnut weevil. The analysis of hazelnut market showed both the great potential for producing high-quality hazelnuts, and that markets are the as yet positive response of the markets on suchlike product.

[fr] Il y a un intérêt croissant pour la plantation de noisetiers dans un contexte agroforestier en Belgique et aux Pays-Bas. Cependant, la culture de noisettes à des fins commerciales ainsi que la recherche scientifique sur ce sujet restent anecdotiques dans ces pays. Par conséquent, un essai agroforestier a été mis en place par ILVO (Flandre, Belgique) pour évaluer et comparer la productivité de huit variétés différentes de noisetiers, ainsi que des interactions de par la mixité du système ainsi que la qualité et le goût des noisettes. Les opportunités et difficultés économiques et de commercialisation ont été analysées grâce à la réalisation d’interviews semi-directives. La présente étude a analysé la productivité via le poids total de noisettes produites par arbre et en le reliant à la variété et à l’intensité de poules présentent sur le terrain. Les résultats ont montré qu’en 2020, la variété ‘Longue d’Espagne’ a eu la plus forte production par arbre. Le modèle statistique a également montré un impact positif de la présence de poules sur le terrain sur la production et sur la régulation des dégâts dus au charançon de la noisette. L’analyse de marché a révélé le haut potentiel d’une production de noisettes de haute qualité en Belgique et aux Pays-Bas et que les consommateurs réagissent déjà positivement à un tel produit.

[nl] Er is een groeiende belangstelling voor het planten van hazelaars in het kader van agrobosbouw in België en Nederland. Commerciële hazelnootteelt en -onderzoek in deze gebieden blijven echter zeldzaam. Daarom heeft ILVO (Vlaanderen, België) een hazelnootstudie uitgevoerd om de productiviteit van acht verschillende hazelnoot variëteiten, samen met interacties als gevolg van gemengde teeltsystemen, en de kwaliteit en smaak van de noten, te beoordelen en vergelijken. Marketingkansen en -problemen zijn onderzocht door het afnemen van semi-gestructureerde interviews. De huidige studie analyseerde de productiviteit door het totale gewicht gevallen hazelnoot per boom te meten met de variëteit en de intensiteit van de kippendruk op het veld. De resultaten toonden aan dat de variëteit ‘Kentish Cob’ in 2020 de hoogste productie per boom had. Het statistische model toonde ook de positieve impact van de aanwezigheid van kippen op het veld aan, op de productie en het reguleren van de schade aangericht door de hazelnootboorder. De analyse van de hazelnootmarkt toonde zowel het grote potentieel voor het produceren van hoogkwalitatieve hazelnoten aan, als de reeds positieve respons van de markten op een dergelijk product.


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Access TFE_Sophie_Jeanmart.pdf
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Size: 10.57 MB
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Author

  • Jeanmart, Sophie ULiège Université de Liège > Gembloux Agro-Bio Tech

Promotor(s)

Committee's member(s)

  • Monty, Arnaud ULiège Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Biodiversité et Paysage
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  • Claessens, Hugues ULiège Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Gestion des ressources forestières et des milieux naturels
    ORBi View his publications on ORBi
  • Dumont, Benjamin ULiège Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Phytotechnie tempérée
    ORBi View his publications on ORBi
  • Reubens, Bert Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food - Senior Researcher Agroecological Cropping Systems
  • Bracke, Jolien Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food - Senior Researcher Agroecological Cropping Systems
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