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Mémoire

Method development and optimization for exhaled breath metabolites monitoring

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Henin, Adèle ULiège
Promoteur(s) : Focant, Jean-François ULiège ; Stefanuto, Pierre-Hugues ULiège
Date de soutenance : 20-jan-2021 • URL permanente : http://hdl.handle.net/2268.2/11738
Détails
Titre : Method development and optimization for exhaled breath metabolites monitoring
Titre traduit : [fr] Développement et optimisation de méthode pour le suivi de métabolites dans l’haleine
Auteur : Henin, Adèle ULiège
Date de soutenance  : 20-jan-2021
Promoteur(s) : Focant, Jean-François ULiège
Stefanuto, Pierre-Hugues ULiège
Membre(s) du jury : Franchina, Flavio ULiège
Purcaro, Giorgia ULiège
Stefanuto, Pierre-Hugues ULiège
Focant, Jean-François ULiège
Langue : Anglais
Nombre de pages : 73
Mots-clés : [en] Separation sciences
[en] Analytical chemistry
[en] Comprehensive two-dimensional gas chromatography
[en] High resolution time of flight mass spectrometer
[en] Thermal desorption
[en] Exhaled breath sampling
[en] Sampling bag technology
[en] Inter-analytical platform study
[en] Peppermint Initiative
Discipline(s) : Physique, chimie, mathématiques & sciences de la terre > Chimie
Organisme(s) subsidiant(s) : International association of breath research
Centre(s) de recherche : OBiAChem laboratory
Intitulé du projet de recherche : Peppermint Initiative - Benchmarking study for exhaled breath analysis
Public cible : Chercheurs
Professionnels du domaine
Etudiants
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Diplôme : Master en sciences chimiques, à finalité spécialisée
Faculté : Mémoires de la Faculté des Sciences

Résumé

[en] The peppermint Initiative was created to overcome the lack of standardization in exhaled breath analysis. It is an inter-analytical platforms-benchmarking study, which was carried out in the OBiAChem laboratory. Concretely, in each analytical platform, the defined peppermint protocol was repeated on the exhaled breath of at least 10 subjects to monitor specific metabolites of the peppermint oil in the exhaled breath. With the resulting data, a statistical analysis will be carried out and should represent the variability range between laboratories and different types of instrumentation. Concerning the OBiAChem laboratory, the exhaled breath was sampled in Tedlar® bags and the target VOCs were analyzed by a TD-GC×GC-HRTOFMS. A previous optimization step on the exhaled breath sampling method was done and this determined the suitable sampling bags for the exhaled breath analysis, 1L Tedlar® bags. The data analysis highlighted that almost all of the monitored metabolites of peppermint oil gave reproducible results leading to the conclusion that the exhaled breath sampling method which was used is a reproducible method.


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Annexe(s)

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Auteur

  • Henin, Adèle ULiège Université de Liège > Master en sc. chimiques, à fin.

Promoteur(s)

Membre(s) du jury

  • Franchina, Flavio ULiège Université de Liège - ULiège > Département de chimie (sciences) > Chimie analytique, organique et biologique
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  • Purcaro, Giorgia ULiège Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Chimie des agro-biosystèmes
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  • Stefanuto, Pierre-Hugues ULiège Université de Liège - ULiège > Département de chimie (sciences) > Chimie analytique, organique et biologique
    ORBi Voir ses publications sur ORBi
  • Focant, Jean-François ULiège Université de Liège - ULiège > Département de chimie (sciences) > Chimie analytique, organique et biologique
    ORBi Voir ses publications sur ORBi








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