Feedback

HEC-Ecole de gestion de l'Université de Liège
HEC-Ecole de gestion de l'Université de Liège
Mémoire
VIEW 2 | DOWNLOAD 0

Quelles sont les solutions quant à la valorisation des déchets alimentaires dans la restauration?

Télécharger
Schoonbroodt, Emma ULiège
Promoteur(s) : Paquay, Célia ULiège
Date de soutenance : 18-jui-2024/25-jui-2024 • URL permanente : http://hdl.handle.net/2268.2/19984
Détails
Titre : Quelles sont les solutions quant à la valorisation des déchets alimentaires dans la restauration?
Auteur : Schoonbroodt, Emma ULiège
Date de soutenance  : 18-jui-2024/25-jui-2024
Promoteur(s) : Paquay, Célia ULiège
Membre(s) du jury : Gemenne, Bruno ULiège
Langue : Français
Nombre de pages : 94
Mots-clés : [fr] déchets
[fr] restaurants
[fr] valorisation
[fr] recyclage
Discipline(s) : Sciences économiques & de gestion > Multidisciplinaire, généralités & autres
Public cible : Professionnels du domaine
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Diplôme : Master en sciences de gestion
Faculté : Mémoires de la HEC-Ecole de gestion de l'Université de Liège

Résumé

[en] Our research consists of seven interviews with restaurant owners or chefs selected among restaurants from the Michelin’s Guide in the province of Liege. The purposes of these interviews are to understand what cause the food waste, what are the main ingredients wasted and how the restaurants recycle them. Afterward, 76 restaurateurs from France and Belgium answered to an online questionnaire made of questions in order to broaden or not the findings of the interviews.
The interviews and the questionnaire show that the main wastes are appearing in the kitchen due to preparations. The two studies also help to identify the most suitable waste valorization solutions based on various constraints and motivations. If the waste comes from the kitchen and is still edible, the best approach is to transform the food into other preparations for the customers. If it is not edible, composting allows for easy composting, if a garden is available.
We identify a need for more follow-up on quantification, this would help the restaurants to realize the importance of preventing and recycling food waste. The clients have also to make aware of their role in the decrease of food waste in restaurants but also at home. Moreover, the State has a bias on this subject to make things change faster. Restaurants should also learn from each other on recycling methods by sharing ideas on social media or on their websites.


Fichier(s)

Document(s)

File
Access Mémoire - Schoonbroodt Emma.pdf
Description:
Taille: 1.68 MB
Format: Adobe PDF

Auteur

  • Schoonbroodt, Emma ULiège Université de Liège > Master sc. gest.

Promoteur(s)

Membre(s) du jury

  • Nombre total de vues 2
  • Nombre total de téléchargements 0










Tous les documents disponibles sur MatheO sont protégés par le droit d'auteur et soumis aux règles habituelles de bon usage.
L'Université de Liège ne garantit pas la qualité scientifique de ces travaux d'étudiants ni l'exactitude de l'ensemble des informations qu'ils contiennent.